Kundehistorie

Vi økte kapasiteten vår uten å måtte bemanne opp

Utstyrsprodusenten Lilaas i Horten har jobbet med automatisering av produksjonen i lengre tid.

Avdelingsleder Dan Brännkärr og daglig leder Espen Hoff

Der tar nå maskinene ett ekstra skift når de ansatte går hjem.

– Målet vårt er å la CNC-maskinene gå flest mulig timer i løpet av året. Dette gjør vi blant annet ved å bruke collaborative roboter, slik at produksjonen kan fortsette på kveldstid og i helger. Vi fikk den første UR-roboten for syv år siden, og har i dag tre UR-roboter i verkstedet vårt. Nå ønsker vi å få flere roboter inn i produksjonen, slik at vi kan automatisere enda flere maskiner, forteller daglig leder Espen Hoff.

Lilaas driver med maskinering, dreiing og fresing av komponenter. De leverer også maritime kontrollenheter, som kontrollhendler, joysticker og andre grensesnittenheter. I tillegg til mange maritime kunder har bedriften flere store kunder innen medisin, romfart, forsvar og forskning. De produserer både kundespesifiserte produkter, og designer og utvikler egne produkter som inneholder mekanikk, elektronikk og software.

– Bedriften er 59 år gammel og har hele tiden utviklet seg, fra å være en finmekanisk bedrift til å bli den teknologiske nisjebedriften vi er i dag. Vi lager alt fra enkle komponenter til avanserte og krevende sammensatte produkter med tøffe krav, forteller Hoff.

En ekstra operatør
En stadig viktigere brikke i denne produksjonen er UR-robotene. Nede i verkstedet finner vi det siste tilskuddet, UR-roboten som ble innkjøpt fra Cobotnor i starten på 2020. Den jobber side om side med en større CNC fresemaskin.

UR - roboten plasserer og henter ut råemner fra CNC-maskinen

– Fresemaskinen trenger en operatør som plasserer et emne av aluminium i maskinen og som tar det ut igjen etter at den har blitt frest. Nå gjør robotarmen denne jobben for oss, og det fungerer veldig bra. Den både frigir tid til operatørene, og jobber videre når operatøren drar hjem, sier Dan Brännkärr, avdelingsleder i maskinverkstedet.

Roboten har forskjellige verktøy som løfter råemner inn i maskinen. Den venter mens komponenten blir maskinert, tar den ut nå den er ferdig behandlet, og plasserer et nytt emne i fresemaskinen.

– UR-roboten fra Cobotnor har en sensor som gjør at den vet hvor hardt den skal trykke. Det er en viktig egenskap som skiller den ut fra de andre robotene vi har. I tillegg kan den stå uten sikring, og er lett å manøvrere.

Ingen begrensinger
Fire ansatte på verkstedet til Lilaas har fått opplæring i hvordan man programmerer og manøvrerer UR-roboten. Alt styres fra den enkle skjermen.

– Det er logisk matematikk. Selve programmeringen er ikke vanskelig, man må bare lære seg hvordan den fungerer. Den har ingen begrensinger, og kan utføre de fleste oppdrag, sier operatørene Henryk og Tomasz.

Operatørene Henryk og Tomasz programmerer og manøvrerer UR-roboten til ulike gjøremål